Kisah Kemal Attaturk


Buat renungan, selamilah semoga dapat iktibar Teladan Dari Kisah Hidup Mustafa Kamal Attatuk. Seorang yang begitu diagung agung Barat sekuler ternyata akhir hidupnya sungguh mengerikan. Pelajaran bagi musuh musuh Islam.

IDEOLOGI KAMAL ATARTUK DI TURKI

1. Membolehkan perempuan memakai jilbab dengan syarat pakai skirt/ROK.
2. Membolehkan lelaki memakai celana panjang dengan syarat pakai tie dan topi (sesuai dengan kehendak barat)
3. Menyuruh wanita dan lelaki menari di khalayak ramai. Beliau sendiri pernah menari dengan seorang wanita di sebuah pesta umum yang pertama di Ankara.
4. Beliau pernah menegaskan bahwa “negara tidak akan maju kalau rakyatnya tidak cenderung kepada pakaian modern”
5. Menggalakkan minum arak secara terbuka.
6. Mengarahkan Al-Quran dicetak dalam bahasa Turki
7. Menukar azan ke dalam bahasa Turki. Bahasa Turki sendiri diubah dengan membuang unsur-unsur Arab dan Parsi.
8. Mengambil arsitek-arsitek dari luar negara untuk memodernkan Turki. Hakikatnya mereka diarah mengukir patung-patung dan tugu-tugunya diseluruh bandar Turki.
9. Satu ucapan beliau di bandar Belikesir di mana beliau dengan terang-terangannya mengatakan bahawa agama harus dipisahkan dengan urusan harian dan perlu dihapuskan untuk kemajuan.
10. Agama Islam juga di buang sebagai Agama resmi negara.
11. Menyerang Islam secara terbuka dan terang-terangan
12. Mengubah undang-undang perkahwinan berdaftar berdasarkan undang-undang barat.
13. Menukar Masjid Ayasophia kepada museum, ada sebagian masjid dijadikan gereja.
14. Menutup masjid serta melarang dari bersembahyang berjemaah.
15. Menghapuskan Kementerian Wakaf dan membiarkan anak-anak yatim dan fakir miskin.
16. Membatalkan undang-undang waris,faraid secara Islam
17. Menghapus penggunaan kalendar Islam dan menukarkan huruf Arab kepada huruf Latin.
18. Mengganggap dirinya tuhan sama seperti firaun.

Suatu ketika salah seorang tentaranya ditanya oleh Kamal Attaturk “siapa tuhan dan dimana tuhan tinggal?” oleh kerana takut, askar tersebut menjawab ‘Kamal Atartuk adalah tuhan” beliau tersenyum dan bangga dengan jawapan yang diberikan oleh askar itu.

KEMATIAN KAMAL ATTARTURK YANG MENYIKSAKAN

Di saat kematiannya, Allah telah datangkan beberapa penyakit kepada beliau sehingga beliau rasa tersiksa dan tak dapat menanggung siksaan dan azab yang Allah berikan di dunia. Antaranya ialah:

1. Didatangkan penyakit kulit hingga ke kaki di mana beliau merasa gatal-gatal seluruh badan.
2. Sakit jantung
3. Penyakit darah tinggi
4. Panas sepanjang masa, tidak pernah merasa sejuk sehingga terpaksa diarahkan kepada pemadam kebakaran untuk menyiram rumahnya 24 jam. Pembantu-pembantunya juga diarahkan untuk meletak bongkahan es di dalam selimut untuk menyejukkan beliau. Maha suci Allah, apa pun dibuat rasa panas tak hilang-hilang.

Oleh kerana tidak tahan dengan kepanasan yang ditanggung, beliau menjerit sehingga seluruh istana mendengar jeritan itu. Oleh kerana tidak tahan mendengar jeritan, mereka-mereka yang bertanggung jawab telah menghantar beliau ke tengah lautan dan diletakkan dalam bot dengan harapan beliau akan merasa sejuk.

Allah itu Maha Besar, panasnya tak juga hilang! Pada 26 september 1938, beliau pingsan selama 48 jam disebabkan terlalu panas dan sedar selepas itu tetapi beliau hilang ingatan. Pada 9 November 1938, beliau pingsan sekali lagi selama 36 jam dan akhirnya meninggal dunia. Sewaktu beliau meninggal, tidak seorang pun yang memandi, mengkafan dan menyembahyangkan mayat beliau.

Mayat ini diawetkan selama 9 hari 9 malam, sehingga adik perempuan beliau datang meminta ulama-ulama Turki memandikan, mengkafankan dan menyembahyangkannya. Tidak cukup dari itu, Allah tunjukkan lagi balasan azab ketika mayatnya di bawa ke tanah perkuburan. Bila mayatnya hendak dikubur, tanah tidak menerimanya. Disebabkan putus asa, mayatnya diawetkan sekali lagi dan dimasukkan ke alam museum yang diberi nama EtnaGrafi di Ankara selama 15 tahun (sehingga tahun 1953).

Selepas 15 tahun mayatnya hendak dikubur semula, tapi Allah Maha Agung, bumi sekali lagi tak menerimanya. Akhirnya mayat dibawa ke satu bukit ditanam dalam satu binaan marmar beratnya 44 ton. Mayat ditanam di celah-celah batu marmar itu.

Apa yang menyedihkan, ulama-ulama sezaman dengan Kamal Atartuk telah mengatakan bahwa “jangan kata bumi Turki, seluruh bumi Allah ini tidak menerima Kamal Atartuk!” Hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui.

Renung dan fikirkanlah! Wallahua’lam

Advertisements

19 responses to “Kisah Kemal Attaturk

 1. Memang kelihatannya sudah semakin baik dari sebelumnya. Dan turki sudah mulai berbenah untuk kembali kepada ajaran islam yang sebernarnya, apalagi setelah Turki di pimpin oleh Partai Keadilan dan Pembangunan. meskipun tantangan yang akan dihadapi masih besar apalagi dari kalangan militer. Kita doakan saja semoga mereka berhasil. amin
  Terimakasih atas komentarnya.

 2. Tulisan yang baik, bermanfaat buat kita yang mungkin tidak mengetahui sejarahnya dengan benar.
  salam kenal.
  wassalam

 3. sekalipun ia perubah tradisi islam di turki, ia adalah bapak turki yang menghantsrkan turki menuju kemajuan walaupun caranya salah.

  • kemajuan dalam islam tentunya adalah kemajuan yang tidak keluar dari ruang lingkup syariat islam. Kemajuan teknologi tapi lupa agama bukan suatu kemajuan tetapi ke munduran. Khilafah hilang, ulama di bunuhi, syariat islam di hilangkan, negara yang amat sangat luas hilang hingga yang tersisa hanya yang sekarang saja bahkan azan pake bahasa turki… dsb.. meskipun semua ini tentu bukan kesalahan dia semata tetapi kan dia presidennya…. tetapi yag jelas kita tidak perlu menangisi apa yang telah berlalu, tapi mari kita melilhat masa depan yang lebih cerah. ORang turki aja kelihatannya dah bosan apa sekuler, buktinya partai islam menang hingga menghantarkan mereka memegang kursi presiden dan perdana menteri…. semoga terus mengalami perbaikan, dan semoga indonesia maju terus pantang mundur.

 4. assalamualaikum, sebelumnya saya ucapkan sukron katsir atas tulisannya, selama ini saya ingin mngetahui FIRAUN ASAL TURKI ini diakhir hayatnya, alhamdulillah akhirnya mmbaca tulisan anda. Kisah tragis bagi orang yg menentang dan memerangi hukum Allah baginya azab yang pedih ddunia dan akhirat melebihi azab yg menimpa Samiri. Walaupun sbagian orang turki memujinya, smoga dnegara kita ada orang yg berani merombak kebatilan untuk kjayaan Islam. Sikamal saja berani merombak Turki ke jahiliyyah yg tentunya di murkai ALLAH, kenapa kita tidak berani mendukung syariat islam yg memang telah ALLAH amanatkan kepada kita? smoga jadi renungan kita bersama

 5. artikel yg bagus untuk menjadi pelajaran bagi orang-orang yg menentang dan memerangi dinul Islam, sangat disayangkan kenapa ulama turki pada waktu itu bersedia mensholati orang yg dengan jelas menginjak- injak agama islam, dari ikhwan dCililitan

 6. wahh, itu mah fir’aun yang kedua
  sampe2 tuh gak bisa dikuburin mayatnya,
  akhirnya dikubur dicelah2 marmar

  pokoknya kita ambil hikmahnya saja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s